10 Fakta Indeks Glisemik (GI) Wajib Anda Tahu



10 Fakta Indeks Glisemik

Fakta #1 : GI rendah untuk kurus

Individu yang ingin kuruskan badan sebaiknya memilih makanan yang mempunyai Indeks Glisemik yang rendah.

Fakta #2 : GI tinggi untuk buah-buahan yang sangat ranum

Lebih ranum sesuatu buah-buahan itu, lebih tinggi nilai Indeks Glisemik di dalamnya. Seperti contoh, pisang yang baru masak dengan pisang yang hampir kehitaman. Pisang yang hampir kehitaman mempunyai Indeks Glisemik yang lebih tinggi kerana lebih banyak mengandungi kanji.

Fakta #3 : GI tiada dalam daging dan lemak

Daging dan lemak tidak mempunyai nilai Indeks Glisemik kerana bukan kategori makanan karbohidrat.

Fakta #4 : GI kurang 55 lebih bagus

Pilihlah makanan yang mengandungi Indeks Glisemik di bawah 55 di dalam diet harian anda walalupun anda dikategorikan dalam golongan yang membpunyai BMI rendah.

Fakta #5 : GI berbeza walaupun makanan yang sama

Indeks Glisemik di dalam kentang putar adalah lebih tinggi berbanding Indeks Glisemik di dalam sebiji kentang bakar.

Fakta #6 : GI boleh berubah

Indeks Glisemik sesuatu makanan boleh berubah-ubah mengikut faktor masa, orang dan juga persekitaran. Cara penyimpanan serta penyediaan makanan antara punca Indeks Glisemik ini boleh berubah.

Fakta #7 : GI dalam pasta berbeza

Pasta yang dimasak secara al dente lebih rendan nilai Indeks Glisemik berbanding yang dimasak dengan lebih lama.

Fakta #8 : GI boleh digantikan

Beras perang mempunyai Indeks Glisemik lebih rendah. Oleh itu, anda boleh cuba menukar diet harian anda daripada mengambil beras putih atau roti putih kepada beras perang atau roti wholemeal.

Fakta #9 : GI penting kepada pesakit diabetes

Pesakit diabetes, wanita hamil yang menghidap GDM sangat perlu menitikberatkan nilai Indeks Glisemik dalam pengambilan makanan harian supaya paras gula tidak melebihi tahap bahaya.

Fakta #10 : GI boleh diseimbangkan

Menggabungkan makanan dengan Indeks Glisemik tinggi dengan makanan yang mempunyai Indeks Glisemik yang rendah boleh mengimbangkan paras gula dalam darah.

Tahukah anda?

Di Shaklee, kami menitikberatkan makanan dengan Indeks Glisemik yang rendah agar dapat membantu pesakit diabetes, wanita hamil dengan GDM serta individu yang ingin kurus atau mengawal berat badan. Produk Shaklee telah melalui pelbagai penyelidikan dan diperakui selamat dan juga diyakini halal.

Indeks Glisemik yang terkandung di dalam produk Shaklee antaranya seperti berikut:
ESP : 39
Meal Shakes : 44
Cinch : 22

Buatlah pilihan yang bijak untuk kesihatan jangka panjang anda.

Klik di sini untuk membuat pesanan.
Atau, klik di sini untuk memilih Set Khusus Pengawalan Gula terutamanya pesakit diabetes.

Anda juga boleh hubungi saya di talian di bawah untuk konsultasi dan pertanyaan lanjut:
Linda
012940604
sihatdengansaya@gmail.com




CONVERSATION

0 comments: