RESIPI KETAM MASAK BERCILI DENGAN TELUR

BAHAN-BAHAN
3 ekor ketam bunga saiz L
1 biji bawang besar - ditumbuk
2 ulas bawang putih - diketuk
1 sudu cili kisar
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
1 biji telur - dipukul
garam secukup rasa
serbuk kunyit

CARA-CARA
1. Gaul ketam dengan garam dan kunyit
2. Goreng ketam sehingga masak (boleh juga dikukus atau rebus) dan letakkan ke tepi
3. Gunakan minyak gorengan ketam tadi untuk menumis
4. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili kisar tadi sehingga garing
5. Masukkan sos tomato dan sos tiram dan sedikit air
6. Masukkan telur dan gaul sekejap dengan ketam (boleh juga curahkan sahaja ke atas ketam)
7. Sedia dihidang

*Nak lebih sedap, boleh cuba gantikan telur ayam dengan telur itik, atau telur masin
**Tiada gambar dapat diambil kerana ketam hilang dalam sekelip mata :)

Untuk yang risaukan tahap kolestrol tinggi selepas makan hidangan ini, boleh juga cuba Phytocol-ST ataupun OmegaGuard daripada Shaklee ya!

Untuk pesanan, klik sini.

Linda
0129401604

pic kredit kepada rozielahrecipies.blogspot.com




CONVERSATION

0 comments: