RESIPI KEK COKLAT MOIST KUKUS MUDAH DAN SEDAP

KEK COKLAT MOIST KUKUS
Bahan-bahan:

A)
3 biji telur
2 cawan gula
2 sudu makan esen Vanilla
*campur semua, blend sehingga kembang dan gula hancur

B)
1 peket Nescafe 3in1 (warna merah)
1 cawan air suam (bancuhkan Nescafe hingga larut)
1 cawan minyak jagung atau minyak biasa
1 cawan susu cair
*campurkan semua

C) 
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
*campur dan ayak 2-3kali

Cara-cara:
• Campurkan bahan A dan B.
• Tuang campuran perlahan-lahan dalam bahan C sedikit demi sedikit sehingga habis.
• Gaul dengan rata.
• Tuang ke dalam loyang yang disapu minyak.
• Kukus sehingga masak, anggaran selama 45 minit dengan api sederhana.
• Sejukkan sebelum meletak topping.

TOPPING CHOC FUDGE
Bahan-bahan:
1 sudu besar esen vanilla
3 sudu besar tepung jagung
2 cawan susu segar full cream Dutch Lady
7 sudu serbuk koko
6 sudu gula

Cara-cara:
• Campurkan semua bahan dan blend
• Masak menggunakan api yang perlahan dan sentiasa kacau kerana mudah hangit
• Letakkan topping di atas kek
• Hiaskan mengikut kreativiti masing-masing

Notakaki: Masaklah dengan penuh kasih sayang dan sentiasa berzikir. InsyaAllah kek akan lebih sedap dan sentiasa diingati oleh mereka yang memakannya.

CONVERSATION

0 comments: